Individualismin on sanottu olevan yksi maailmaa tällä hetkellä pyörittävistä megatrendeistä. Elämää pyörittää yhä enenevässä määrin ’me, myself and I’ –tyyppinen ajattelu. Individualismi korostaa yksilökeskeisyyttä, kollektiivisuuden sijaan. Individualistit haluavat toimia korostetusti omien tavoitteidensa mukaisesti ja arvostavat riippumattomuutta ja kykyä luottaa omaan itseensä. Haetaan sitä, mikä on juuri minulle parasta ja sopivinta.
Individualismi saa erityisen paljon nostetta sosiaalisen median ja erilaisten sovellusten kehittyessä. Turussa oli hiljattain Minä, ikuisesti –näyttely, jossa Turun ammattikorkeakoulun valokuvaopiskelijat (Mortti Saarnia ja Maria Sandell) laittoivat esille yli 200 selfien eli meitsien eli netissä jaettavan omakuva-näyttelyn.Selfiet ovat tällä hetkellä valtava ilmiö. Instagram, Facebook , Tumblr ja monet muut sovellukset vain kiihdyttävät tätä ”selffaamista”. On jopa hämmentävää olla välillä ihmispaljouden keskellä ja törmätä parikymppiseen nuoreen, joka tavaratalon hississä ottaa selfie-kuvia muille edelleen kommentoitaviksi.
Maria Sandell toteaa: ”Ihmisiä kiinnostaa aina itsetutkiskelu. Selfiet ovat vain yksi väline siihen. Kai sekin kiinnostaa, että miltä näytän muiden ihmisten silmissä? ”
Tänään todettiin aamu-uutisissa, että yhä useampi nainen mittaa elintoimintojaan erilaisilla sovelluksilla. Jutussa siiterattiin helsinkiläistä Nelli Lähteenmäkeä, joka mittaa leposykettään puhelimensa avulla.
Nelli toteaa:” Haluan ymmärtää mahdollisimman hyvin omaa terveyttäni. Koska olemme kaikki yksilöitä, haluan ymmärtää oman terveyden kaavoja ja siihen nämä sensorit ovat loistavia”.
En aina tiedä miten itsensä ympärillä tapahtuvaan tarkkailuun tulisi suhtautua. Kunnes päätin, että käsittelen ilmiötä oman juoksuharrastukseni kautta. Käytän joskus itsekin juoksua tukevia sovelluksia, mutta en kovin hanakasti. Yhtälailla haluan katsella individualismia, selffausta ja sovellusten pyörittämää arkea harmain lasein- ei mustavalkoisin.
Minusta itsetutkiskelu on kiinnostavaa ja tärkeää. Mitä paremmin tunnet itsesi ja ymmärrät tekojesi taustat, sen helpompi on suhtautua myös muihin. Mitä paremmin tiedostat sen miten muut sinut näkevät ja kokevat, sitä helpompaa on sinun myös kehittää itseäsi yhteisön jäsenenä. Itsetutkistelusta ei kuitenkaan saisi tulla itseriittoista, oman navan ympärillä tai tunnelinäön varassa tapahtuvaa toimintaa. ’Me, myself and I’ ja ’me-you-we’ saisivat olla tasapainossa.
Coachingissa korostetaan kuuntelemisen taitoa. Facebook, Instagram ja erilaiset hyvinvointia tukevat sovellukset perustuvat paljon nopeaan reagointiin, välähdyksiin, spontaaniuteen – kilpailuunkin. Ajoittain aprikoin miten individualismi ja eri sovelluskehitykset vaikuttavat ihmiseen kykyyn kuunnella itseään aidosti, saati ympäristön hiljaisia signaaleja. Hukummeko dataan, jota keräämme kohta mitä ihmeellisimmin keinoin. Minä en halua juoksushortseja, jotka tutkivat reisilihasteni tasapainoista suorituskykyä. Sen sijaan haluaisin entisestään parantaa kykyäni kuunnella kroppaani ja osata istahtaa levolle kun on oikeasti sen aika.
Näistä harmaan alueen pohdinnoista sai alkunsa myös uusi yrittäjille suunnattu palvelukonsepti, ’Minun yrittäjäkuvani’, jonka olen kehittänyt yhdessä ammattivalokuvaaja ja kouluttaja Leena Louhivaaran kanssa. Haluamme Leenan kanssa tarjota matkan yrittäjyyden ytimeen. Päivän mittaisen matkan aikana teemme kaiken kaikkiaan viisi erilaista pysähdystä kuvamateriaalin äärellä. Materiaalin keskiössä on Leenan ottama omakuva, ulkoistettu selfie. Aito kuunteleminen ja toisilta oppiminen vievät matkaa eteenpäin. Tavoitteena on vahvistaa kunkin kuvaa itsestään yrittäjänä.
Konseptissamme yhdistyy kuvamaailman hyödyntäminen, itsetutkistelu ja itsensä parempi ymmärtäminen – mutta ennen kaikkea tämän kaiken rakentaminen niin, että selfie-meitsietä tarkastellaan vähän syvällisemmästä näkökulmasta.
André Noël Chaker, Suomessa jo vuosia asunut kanadalainen kirjoittaa kirjassaan ”The Finnish Miracle” yrityksen ja erehdyksen mallista kohti menestystä. Malliin tarvitaan tuuria, analyyttista ajattelua ja oivallusta. Tuurista hän puhuu umpimähkäisenä kokeiluna, analyyttinen ajattelu liittyy rationaaliseen päätöksentekoon ja oivallus intuitioon, jossa myös henkilökohtaisella kokemuksella on iso merkitys.
Itse uskon, että tuuria ja rationaalisuutta tarvitaan aina, mutta viime kädessä hyvät päätökset tehdään aika intuitiivisesti. Mitä paremmin itsesi tunnet, itseäsi kuuntelet ja itseäsi ymmärrät- sen paremmat eväät sinullakin on intuitiiviseen menestykseen.
Klikkaa linkkiä ja tervetuloa kysymään lisää Minä Yrittäjäkuvani-päivästä!
Eva