Fotbollslagen Bayer Leverkusen har en fräsch ny tränare, Sami Hyypiä. Han intervjuades av Helsingin Sanomat den 23.9.2012: “ Jag lärde mig redan som spelare att genom att vara positiv mot människor når man bättre resultat än om man skäller ut dem.”
Kort därefter hade jag chansen att delta i ett frukostmöte kring neurovetenskap. Det som fastnade starkast i minnet var bilden av en mus, ostbit och uggla. Beskrivningen baserar sig på forskning gjord av professor Jens Förster. I testet är musen placerad mitt i en labyrint och testpersonens uppgift är att föra musen ut. När man använder ost som visuellt lockbete, ökar kreativiten och tänkandet hos testpersonen. Ugglan har motsatt effekt, den begränsar kreativt tänkande och snarare får en att skrämmas. Jag lärde mig ytterligare att upplevelsen av hot minskar synfältet, leder till ökad pessimism, orsakar onödiga generaliseringar och kan till och med försvaga arbetsminnet.
Dessa två händelser fick mig att tänka på den berömda förändringsteorin av John Kotter. Det hela går ut på att man ska skapa en gemensam “sense of urgency” i en uppenbar förändringssituation. Behovet kan härstamma från hotbilder avseende marknad, konkurrens eller lönsamhet.
Och précis här tappar jag fotfästet. Hur kan man förvänta sig att personer som lever eller arbetar under hot ska vara extra kreativa, strukturerade, positiva och resultatinriktade?
Inte undra på att förändringsprocesser kräver ofta fakiraktade ledare, som får människor att tänka på osttallrikar istället för flock av ugglor.
Det pågår samarbetsförhandlingar på flera företag och många olika branshcer i Finland just nu. Som värst kan processen förlama organisationen under en längre tidsperiod. Som bäst finns det ostartade visioner färdigställda för organisationens framtida framgång vid processens slut. För att uppnå det bästa möjliga resultatet är det värt att fundera på använding av en coach under processens gång- så att synfältet ska vara så brett som möjligt.
Positiv vardag!