Kollegani Jukka Mannermaa (Gaia Leadership) kirjoitti maaliskuun blogissaan johtajan matkastaan ja siitä miten coaching voi toimia itsetuntemuksen ja kasvun peilinä.
Kirjoitus kirvoitti minua miettimään kolmikantayhteyksiä. Coachingissa pyritään tarkastelemaan omaa toimintaa ”kolmansin”, ulkopuolisin silmin, asettumalla tai astumalla kulloisestakin tilanteesta hetkeksi ulos tai käyttämällä peiliä heijastepintana, coachin myötävaikutuksella. Kehitän itse parhaillaan perheyritysosaamistani ja törmäsin sitä myötä englanninkieliseen termiin Triangling. Ehkä joku lukijoista voi tuoda minulle oikean suomenkielisen vastineen? Käytän tässä omalla luvalla käännöstä kolmioistaminen.
Kyseessä on tilanne, jossa kahden henkilön väliseen jännittyneeseen tilanteeseen tuodaan mukaan joko kolmas henkilö, asiakokonaisuus tai prosessi. Tätä myötä muodostuu toiminnallinen kolmio, jossa kolmannen henkilön myötä jännittynyt tilanne voi helpottua , jopa laueta. Joskus kuitenkin kolmioistumiset ovat ajan myötä tulleita pinttymiä, joissa kahden välinen kommunikaatio tapahtuu kolmannen kautta säännönmukaisesti ja usein siitä syystä, että vaikeiden asioiden esille ottaminen suoraan kahden tahon välillä koetaan liian hankalaksi ja vaikeaksi tehtäväksi.
Konfliktitilanteissa on kyse näkökantojen ja asetelmien tuomista näkemyseroista kahden osapuolen välillä. Konflikti voi liittyä prosessiin, tehtävään tai ihmissuhteisiin. Hyvä mielikuva näistä kolmesta voisi olla yhteinen bussimatka. Tehtävään liittyvä konflikti liittyisi erimielisyyteen matkan määränpäästä. Näkemysero siitä, kuka on paras ottamaan kuljettajan paikan olisi prosessiin liittyvä konflikti ja ihmissuhteisiin liittyvä konflikti olisi se, jossa osapuolet toteaisivat, että eivät halua istua vierekkäin saatikka edes samassa bussissa. Mielikuvan myötä on helppo ymmärtää, että tehtäviin, tavoitteisiin ja prosesseihin liittyvät konfliktit ovat parhaimmillaan katalysaattoreita hyvälle keskustelulle, kehittymiselle ja ajatustenvaihdolle. Ihmissuhdekonfliktit sen sijaan haittaavat suorituskykyä, tehokkuutta, motivaatiota ja työtyytyväisyyttä laajemminkin.
Kolmannen osapuolen, kolmannen pyörän, mukaanotto haastavissa tilanteissa voi usein auttaa ratkaisun löytämistä. Valtakunnansovittelija Minna Helteen ovi on käynyt tiheään viimeisen vuosipuoliskon ajan. Hän oli mukana Perheyritystapahtuman 2018 paneelissa ja kertoi neuvonsa riitojen ratkaisemiseksi: kuuntele, kysy, äläkä oleta mitään. Cross & Sprenkle toteavat, (Characteristics of Effective Family Business Advisors, 2006) että perheyritysten neuvonantajilla tulee olla älyllinen ja tunteita ymmärtävä kuuntelukyky sekä empatiakyky, joka huomioi sekä perheen että liiketoiminnan väliset kytkökset ja vieläpä objektiivisesta näkökulmasta, ei yliempatisoiden. Neuvonantaja ja valtakunnansovittelija tulevat molemmat tilanteeseen apupyöräksi hetkeksi aikaa. Apupyörä jätetään pois heti kun kahdella pyörällä ollaan saatu tasainen meno aikaiseksi. On tärkeää pitää huoli siitä, että apupyörästä ei kasva varsinaista pyörää ajan saatossa.
Kolmas pyörä on yleensä negatiivisesti ladattu termi. Googlettaminen englanniksi antaa määritelmän, jossa kolmatta pyörää kuvataan henkilöksi, joka kutsutaan säälistä tai myötätunnosta mukaan jo olemassa olevaan konstellaatioon. Parisuhdeareenalla kolmas pyörä tulee usein toisen osapuolen kutsumana tai houkuttelemana, vai tuleeko? Kolmoisdraama on useimmiten seuraus tai oire kahden välisestä käsittelemättömästä tilanteesta tai ristiriitatilanteesta osapuolen minäkuvan kanssa. Kolmas pyörä tulee apupyöräksi matkalle mukaan. Positiivisesti ajateltuna kolmoisdraamassakin on kyse hetkittäisestä peilistä parisuhteeseen tai palautteesta siitä, että matka menee juuri kyseisellä hetkellä kahdella pyörällä tyhjenevin renkain.
Törmään työssäni coachina lähes säännönmukaisesti tilanteeseen, jossa se mistä lähdetään keskustelemaan onkin vain seuraus tai oire ja juurisyy on jossain muualla, usein paljon syvemmällä tai kauempana historiassa. Kolmantena pyöränä kysymällä ja kuuntelemalla ilman oletuksia alkaa parhaimmillaan asioiden todellinen tilanne paljastua. Asian tahatonkin pukeminen toiseen kuosiin, juurisyystä puhumisen välttäminen, aktiivinen unohtaminen ja vähätteleminen paljastuu ja pääsemme ratkaisevan askeleen eteenpäin – kohti tilaa missä apupyörää ei enää tarvita.
Kolmas pyörä toden sanoo, muodossa jos toisessa.
Eva