Olen syventämässä coachaus-osaamistani ja törmäsin jälleen skeemojen merkitykseen osana ihmisen henkilökohtaista kasvua. Skeemoista on useita määritelmiä. Suomen virtuaaliyliopisto (TieVie) kuvaa skeemaa seuraavasti: Skeema tarkoittaa organisoitunutta mentaalista toimintamallia tai tietorakennetta, joka on rakentunut yksilön aikaisemmista kokemuksista ja tiedosta.
Coachaus on eteenpäin vievä prosessi, jossa pyritään löytämään paitsi vaihtoehtoisia ajattelumalleja myös saada ihminen kasvamaan kokonaisvaltaisesti roolista ja tilanteesta riippumatta. Tilanteet, tapahtumat ja tehtävänannot arjessa laukaisevat meissä kaikissa välittömästi ajatuksia ja tulkintoja, jotka vuorostaan johdattavat meitä tunnereaktioiden kautta toimimaan haluamallamme tavalla ja reagoimaan tilanteeseen niin fyysisesti kuin psyykkisestikin.
Kirjassaan Työnohjaajan opas Ruutu & Salmimies (2015) toteavat, että tulkinnoilla on merkittävä vaikutus siihen millaisia tunteita koemme. Tunteemme ovat totta, mutta ajatukset ja tulkinnat jotka ovat johtaneet tunteisiin ja sitä kautta toimintaamme saattavat perustua harhaluuloihin ja vääristymiin, joita itse olemme vahvistaneet myös tiedostamattomalla tasolla. Toisin sanoen olemme saattaneet toimia tunnelukitussa tilassa, skeemojemme ohjaamana.
Lukittuna oleminen kuulostaa näköalattomalta ja kasvua hidastavalta ajatukselta. Silti skeemat tarjoavat usein isännälleen tutun ja turvallisen kodin, johon helposti varsinkin tiedostamaton mieli tukeutuu. Muutoksen aikaansaaminen mahdollistuu kuitenkin usein vain sillä, että tätä turvallista kotia tuuletetaan säännöllisesti – joskus on jopa hyvä vaihtaa maisemaa ja sitä kautta päästä skeemasta toiseen.
Näköalojen kasvattamisessa, muutoksen aikaansaamisessa ja henkilökohtaisessa kasvussa auttaa oman ajattelun johtaminen (Thought Self-leadership). Manz ja Neck kuvaavat oman ajattelun johtamista prosessiksi, jossa tietoisesti pyritään vaikuttamaan ja kiinnittämään huomiota omiin ajatuksiin sisäistä puhetta ja mielikuvia tarkkailemalla ja ohjaamalla.
Neck tuo varhaisessa artikkelissaan (Thought Self-leadership: The Influence of Self-talk and Mental Imagery on Performance, 1992) esille tapoja, joilla omiin ajattelumalleihin voi tarttua ja tätä kautta päästä skeemasta toiseen. Lähtökohtaisesti olettamuksena on se, että meillä kaikilla on kyky ja motivaatio ohjata ajatteluamme rooleistamme riippumatta. Neckin mukaan ohjaus voi tapahtua neljällä eri keinolla: Tunnistamalla ja muuttamalla uskomuksiamme, sisäistä puhettamme, mielikuviamme ja ajattelumallejamme.
Omien skeemojen ja ajattelumallien tunnistaminen ei välttämättä ole aina helppoa ja tehtävää helpottamaan on usein hyvä ja suositeltavaakin käyttää ulkopuolista havainnoijaa, haastajaa ja uuden rakentajaa.
Skeemat perustuvat aikaisempiin kokemuksiin ja tietoihin ja ovat parhaimmillaan hyödyllisiä kasvun vauhdittajia. Ne voivat kuitenkin johtaa liian nopeisiin tulkintoihin ja sitä kautta harkitsemattomiin päätöksiin ja tekoihin. Oman ajattelun kehittämisessä olisi siksi hyödyllistä päästä työstämään omaa skeemavarastoa ja valita sieltä positiivisen kasvun mahdollistajat ja toisaalta tunnistaa ja luopua vääristymistä aiheuttavista skeemoista.
Itsen ja ajattelun johtamisen ja henkisen kasvun lähtökohtana tulisi olla arvostus ja kunnioitus itseä kohtaan ja lupauksen antaminen omalle kasvupolulleen, joka ei ole aina välttämättä suoraviivainen. Näköalojen kasvattaminen skeemasta toiseen olisi hyödyllistä ja hyödynnettävissä valtavana potentiaalina niin yksilö-, yritys- kuin yhteiskunnallisella tasolla.
Siinä missä yksilöt voivat kehittää omaa ajatteluaan ja kasvattaa näköalojaan, voivat yritykset vaalia kulttuuria, jossa muutoksista ei tehdä mörköjä vaan tuuletuskanavia ja keinoja uuden oppimiseen. Nykyinen toimintaympäristön kellotaajuus edellyttää hyvää ilmanvaihtoa joka suhteessa.
Yhteiskunnallisella tasolla olisi hienoa jos päästäisiin pois poliittisista skeemoista ja osattaisiin alkaa rakentaa päätöksiä yhteisen dialogin kautta, ei ampumalla alas kaverin ehdotusta vain sen takia että ”näin on aina tehty ja näin minun tulee toimia roolistani käsin.”
Skeemasta toiseen ja tuumasta toimeen