Edellinen kirjoitukseni keskittyi aitoon läsnäolemiseen kesän kynnyksellä. Olin toipunut flunssan tiukasta otteesta. Nyt odotan enää haju- ja makuaistin tuloa takaisin. Aistien katoamista pidän lähinnä mielenkiintoisena kokemuksena, koska on yllättävää nähdä miten keho kompensoi vahvistamalla jäljellä olevien aistien tehoa.
Olemme pikkuhiljaa siirtymässä kohti syksyä ja pimeneviä iltoja. Korjaamme edelliskauden satoa ja mietimme jo mitä kylvää seuraavaksi. Käynnistelemme kehoamme, mieltämme ja kieltämme tulevaan.
Myös oma kesäni sisälsi paljon pohdintaa. Kuulun mitä ilmeisimmin siihen ihmisrotuun, jota Maggan Hägglund& Doris Dahlin (Drunkna inte i dina känslor) kuvaavat tunneherkäksi. Energiatasojen ylläpitäminen sekä kehon että mielen osalta on tälle rodulle erityisen tärkeää. Muutoin ylämäistä tulee liian raskaita ja alamäkiin tulee vähän liian paljon vauhtia. Siksi on tärkeää olla itselleen armollinen.
Kuulutko sinäkin niihin, joka innostuu kerralla monista asioista ja sitten yllättäen huomaakin, että kalenteri on aivan liian tukossa? Sisäinen äänesi yrittää huutaa järkeä mutta kännykän muistutusääni vie sinua jo seuraavaan paikkaan.
Tommy Hellsten kirjoittaa kirjassaan ”Saat sen mistä luovut” oivallisesti siitä, miten elämän muutos vaatii syvää itsetutkiskelua ja heittäytymistä myös turvattomuuteen. ”Mulle lisää” tai ”samaa enemmän” harvoin tuottaa lisätyydytystä ellei ole valmis jostain myös luopumaan. Usein isoin muutoksen este onkin kukin meistä itse. Kehittyminen ja uudistuminen vaatii sisäistä halua muutokseen ja ulkoista kykyä antaa periksi. Armollisuuteen liittyy myös nöyryys itseään kohtaan. Tommy Hellsten toteaa nöyryyden olevan vahvaa heikkoutta. Kun uskallamme myöntää rajallisuutemme ja toisaalta huolehtia rajoistamme, osoitamme nöyryyttä itseämme kohtaan ja jaksamme paremmin.