Työllisyyttä tukevat toimenpiteet ovat aktiivisesti poliittisen keskustelun keskiössä . Työllisyyttä parantavia kannustimia mietitään laajalla rintamalla ja kolmikantaisesti. Elätettävien määrä kasvaa ja elinajan odote nousee samalla kun Suomen elinkeinorakenne käy läpi melkoista murrosta. Jokaisen meidän työpanosta tarvitaan.
Torstaina vietettiin valtakunnallista Yrittäjän päivää. Tällä hetkellä Suomessa on 322 000 yritystä, joista valtaosa on pieniä mikroyrityksiä. Tarve olisi löytää ja tukea voimakkaaseen kasvuun tähtääviä, innovatiivisia yrityksiä, jotka haluavat myös kansainvälisille markkinoille. Uskon, että tällaisia yrityksiä löytyy, mutta ne pitäisi paremmin saada ”kaapista ulos”. Yhdessä yrittäjäseminaarin puheenvuorossa todettiin oivallisesti, että Suomi on propellipäiden ja tuotekehityksen huippumaa- kuitenkin kaupallistamisessa ja rohkeudessa on toivomisen varaa. Ei ole sattumaa, että ruotsalaiset osaavat kaupallistaa jopa Pisa-tutkimuksen tulokset ennen suomalaisia. Työ vaatii asennetta ja uskoa itseensä.
Tässä on mediallakin iso rooli. Olisi kiva jos kerrottaisiin enemmän niistä 80 %, joilla menee ihan kohtalaisesti eikä siitä 20 %:sta joilla on tukalampaa. Valitettavasti huonot uutiset myyvät hyviä näköjään paremmin.
Myös työn tekemisen muodot muuttuvat. Tämän viikon Bisnespäivillä Messukeskuksessa oli muutama kiinnostava puheenvuoro aiheeseen liittyen. Työ ja opiskelu eivät ole enää aikaan eikä paikkaan sidottuja samalla lailla kuin aiemmin. Toki työn luonne vaikuttaa tähän ratkaisevasti. Toimihenkilötyössä mahdollisuus ajan ja paikan valintaan on usein parempi.
Microsoft on tehnyt valtavasti töitä rakentaessaan fyysistä työympäristöä mahdollisimman motivoivaksi ja kehittäessään työkaluja, joilla etätyökin on ”läsnätyötä”. Toimisto on paperiton, tehokkaassa käytössä ja muuntautuva. Työtyytyväisyys ja kiinteistöjen käyttöaste ovat parantuneet ja tulos- no, ei ainakaan huonontunut vaikka kilpailu samanaikaisesti kiristynyt.
Saku Tuominen halusi samoilla päivillä toisaalta romuttaa etätyö ja läsnätyö – käsitteet turhina. Työ on työtä, teit sitä miten tai missä tahansa. Tuloksistahan sitä pitäisi maksaa eikä työhön käytetystä ajasta. Tähän ajatteluun liittyy myös kiinteästi tapa johtaa. Esimiestyö, selkeät tavoitteet ja hyvät mittarit ovat oleellisia silloin kun työn aika ja paikka vaihtelee. Avainasemassa on luottamus ja avoimuus työn tekijää kohtaan ja linjakas päätöksenteko. Olisiko Sakun ajatuksiin linkitettävissä myös uusi ismi, ”Luottamusjohtaminen” (Kauppalehti Optio, 15.8.2013), josta Jukka Saksi tekee parhaillaan väitöskirjaa ja Mikael Pentikäinenkin omaa kirjaa. Toivon todella, että tästäkin päivänselvästä asiasta ei tehdä taas jotain hienoa johtamismallia, jonka taakse rakennetaan valtavat prosessit. Maalaisjärki ja työinto vain peliin niin hyvä tulee. Se mihin keskitytään, alkaa yleensä kasvaa. Kun luotat, annat toiselle kasvumahdollisuuden. Kun uskallat, kasvat. Kun kasvat, menestyt. Työniloa J